Miért vagyok állandóan fáradt?

2018.07.03

Azt tapasztalom, hogy mostanában a legnagyobb gondot a túl sok stressz, fáradtság és kimerültség, motiválatlanság érzései okozzák. 

Rengeteg időt és energiát emészt fel ugyanis az, ha egyáltalán nem végzünk olyan tevékenységeket, amelyekbe szívünk-lelkünk bele tudjuk tenni, ami feltölti testünk-lelkünk. Ha azzal töltjük legtöbb időnket, amit nem szeretünk csinálni, az szinte egyenes út az állandó negatív stresszhez, szorongáshoz, ami a céltalanságba, kiégéshez és depresszióhoz vezethet. Köztudott, hogy a stressz tartós fennállása komoly egészségügyi problémákat is okoz, mégis sokszor nagyon nehéz változtatni életünkön, szokásainkon, mert legtöbbször nem is tudjuk, hogyan fogjunk hozzá.

Gyakran nincs meg az irány a helyes célokhoz, nincs idő ezeken gondolkodni. Sokszor nincs idő a lelki feltöltődésre, és olyan időtöltésekre sem amelyek javíthatnának életminőségünkön. A megoldást sokan a pénz hajszolásában látják, ezért képesek mindent, de mindent ennek alárendelni. Akár saját egészségük, életük kárára. Sajnos amikor az embert beszippantja a mókuskerék, akkor elég nehéz abból kilátni, ne adj' isten mindezt belátni és elindulni az önismeret rögös útján a lelki jóllét megteremtésének irányába. A pénz alapvetően fontos, kell is, és megoldás is egy bizonyos szintig, de nem az egyetlen igazság a kiegyensúlyozott és energikus élet, a valódi jóllét megteremtéséhez.

Megfigyelted már, hogy amikor boldog vagy, nem vagy fáradt?

Éppen ezért arra gondoltam, hogy segíthetne az, ha időben felismerhető lenne, hogy a boldogságunk teremtése, vagy a kiégés és céltalanság felé robog-e életünk.

Ehhez készítettem egy rövid útmutatót, aminek segítségével válaszokat kaphatsz arra, hogy hol jársz most a tudattalan mókuskerék és saját célod, jólléted megteremtésének két tengelye között. Ehhez nem kell mást tenned, mint őszintén válaszolni az alábbi kérdésre:

Ha tartósan érzed a fáradtságot, kimerültséget, akkor először figyeld meg, hol érzed a fáradtságot testeden, önmagadon.

Válaszolj őszintén a kérdésre: Milyen jellegű a fáradtságom?

  • Elegendő szokott-e az lenni, ha hétvégén pl. jól kialszom magam, és a 2 pihentető nap alatt, vagy akár egy hét szabadság alatt is sikerül teljesen regenerálódnom és energikusan vetem bele magam a hétköznapokba?

Ha a kérdésre IGEN a válaszod, akkor valószínű, hogy fáradtságod inkább fizikai természetű, és gyorsan tudsz regenerálódni akár passzív időtöltéssel (alvás, relax, meditáció, szauna, wellness hétvége, stb.), akár aktív kikapcsolódással (barátok, sport, kirándulás, stb.).

Ilyenkor érdemes megfigyelned, hogy Neked mi a tutti recept, ami a legjobban pihentet, és azt kell rendszeresen beépíteni életedbe, azaz szokásoddá tenni, hogy életenergiád magas szinten áramoltasd.

Ha a kérdésre NEM a válaszod, akkor elképzelhető, hogy a fáradságod sokkal mélyebbről gyökerezik, és nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is kimerült vagy. Ilyenkor érdemes megfigyelned magad, hogy életed melyik részén érzed ezt, hogy "valami" felemészti életenergiáidat. Vess számot őszintén, hogy melyik életterületeden tapasztalsz negatív energia felhalmozódást (azaz sokat panaszkodsz, vagy bosszankodsz, harcolsz, mérges vagy, szomorú, stb.)

Mondok példákat: 

  • Túl sokat dolgozol, túlvállalod magad? 
  • Esetleg a munkádat utálod? 
  • Vagy szeretnéd a munkádat, ha nem keserítenék meg életed a munkahelyen? 
  • Vagy a párkapcsolatodban nem vagy boldog, és annak terhe mérgezi napjaidat? 
  • Vagy egy trauma, nehéz életesemény feldolgozhatatlansága emészt fel teljesen?

Tudnod kell, hogy fáradság mögött sokszor olyan lelki természetű problémák húzódnak meg, amelyek távol tartanak Téged attól, hogy életenergiád a számodra megfelelő módon áramoljon. 

Mit tehetünk testi - lelki fáradtság esetén?

Itt egy végeláthatatlan felsorolás kezdődhetne, de igyekszem megragadni a legfontosabb irányokat, amelyek segíthetnek a krónikus fáradtság, kiégés leküzdésében:

  • Egészséges életmód szerint élni: rengeteg információ áll rendelkezésünkre, hogy az egészséges táplálkozás, vitaminok, ásványi anyagok fogyasztása, elegendő folyadékbevitel, 7-8 óra alvás, rendszeres sportolás milyen kedvező élettani hatásokkal jár. "Épp testben épp lélek", szól a mondás is, bár ilyen egyszerű is lenne ez, de kétségtelenül rendkívül fontos alapeleme a fáradtság felszámolásának.

  • Pozitív életszemlélet kialakítása: ami nem egyenlő azzal, hogy görcsösen ragaszkodunk, erőlködünk az állandó boldogság érzéséhez, hogy mindig mindennek szépnek és kellemesnek kell lennie, hanem elfogadjuk azt, hogy vannak nehezebb időszakok de igyekszünk meglátni, sőt keresni életünkben mindazt, ami szép és jó érzést ad, és értékeljük azokat, hálásak vagyunk érte. Találd meg, hogyan kerüld el a negatív gondolatok csapdáit, tanuld meg a stressz csökkentésének módjait és fejleszd a céljaid eléréshez szükséges képességeidet. Alakítsd ki azt a gondolkodásmódot, amely segít az élet minden területén a legtöbb örömhöz jutva, a legkevesebb fájdalom árán boldogulni.
  • Tanuljunk a nehéz időkből: ez szorosan kötődik a pozitív életszemlélethez, hiszen azt vesszük alapul, hogy a megélt tapasztalatainkból tanulva, egyaránt környezetünkre és önmagunkra! következtetéseket levonva haladunk életünk útján. Vedd észre, hogy mi az, amit folyton ismételsz! Milyen nehézség tér vissza hozzád? Mélyen belül jól tudod, hogy mit kellene csinálnod, vagy éppen elengedned. Nézz önmagadba, és halld meg lelked válaszait! Tanulj belőle, és szabadítsd ki magad az ördögi körből!
  • Célok kitűzése és megvalósítása: az emberi léttel valahogy összefüggésben van az, hogy valaminek a létrehozásán tevékenykedjünk, hogy életenergiánkat valaminek a megalkotásába, megteremtésébe fektetjük. Születésünktől fogva mélyről hajt bennünket ez a vágy, amit ugyanúgy fordíthatunk negatív és pozitív élethelyzetek teremtésére is. Bennünk a kulcs, hogy melyiket választjuk. Tudd, hogy pontos célmeghatározás, és kitartás nélkül nincs siker. Gondolkozz el, hogy mi tesz Téged boldoggá? Mi az ami motivál? Tűzz ki magad elé világos célokat és ne add fel idő előtt! A sikerhez sokszor hosszú és rögös út vezet, ezért tegyél sok kis lépést, mindig egyet előre, higgy magadban és tarts ki!