Mi a coaching titka? 

2022.03.15

Mitől több egy professzionális coaching, mint egy jóakaró baráti beszélgetés? Hidd el, a coach nem kell, hogy okosabb legyen, vagy jobban ismerjen téged, vagy a problémád. A coachnak elég ismernie az utat és a módszert ahhoz, hogyan segítsen és felkészítsen a változás meglépésére. Ha mindezt egy szeretetteljes elfogadó térben teszi, akkor valóban könnyebb elindítani a változást.

De miért kell a változást megsegíteni? 

Minden változás gátja az, hogy el sem tudjuk KÉPzelni, lehetne másKÉPpen is csinálni. Pedig mindig el lehet térni, mindig lehet változtatni, csak az "egó" a megszokott dolgokat szereti, azt érzékeli biztonságosnak. Az "egó" meg akar védeni. A változás viszont kockázatos, ráadásul több energiával is jár. Szóval kb. 5  másodperc alatt meg tudod győzni magad, hogy miért nem éri meg változtatni. 

A coach viszont tudja, hogyan kell az "egód" a változás mellé állítani. A coach pontosan abban tud segíteni, hogy biztonságban és KÉPesnek érezd magad arra, hogy meg tudod lépni a változást a saját legjobb megoldásod szerint. És ez nem fájdalmas, ez nagyon jó érzés, hogy egy szakértő segítővel saját magadat aktivizálod, gyorsítod. Nem mások tanácsait követve, hanem a saját elképzelésed szerint, a számodra legjobb úton, módon élheted meg a változást. 

Egy coach meg tudja támogatni, hogy ne egyedül küszködj és gyötörd magad, hanem célirányosan és eredményesebben haladj a biztos siker felé.  

Mit ad egy coach?

A coach az edződ lesz, nem a haverod. A coaching ülés nem egy laza baráti beszélgetés. A coach nem mondja meg, mit csinálj, nem fog veled panaszkodni, kritizálni másokat, hogy "....igazad van, "XY tényleg hülye". A coachcsal egy másik dimenzióban dolgozol. 

A coaching egy professzionális szakértői segítség, adott keretekkel és módszertannal. A coachnak az a dolga, hogy kihozza belőled azt, hogy képes vagy a helyzetet megoldani. A coach hisz benned, nagyon figyel rád és sokat kérdez. Empatikusan és előremutatóan. Támogat az érzelmeid elfogadásában és emlékeztet erősségeidre. Finoman kivezet a komfort zónádból és megérzi azt a pillanatot, amikor rámutathat A BENNED MOZGÓ MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEKRE. Mert az mindig benned van! Ha eltökélt szándékod, hogy változtatsz életeden, akkor a coach segít abban, hogy kihúzd magad a gödörből. Teret ad neked a problémából kivezető úthoz, megoldásaid megtalálásához. 

Viszont ha úgy döntesz, hogy ellenállsz a saját megoldásaidnak, a coach nem fog veled harcolni, nem fog győzködni, vagy rád erőltetni a véleményét, hogy mit kellene tegyél. Mert az nem coaching, az a laikus jóakarók szintje.

Mi a coach titka? 

Több titka is van, de az egyik titok az, hogy a coachingban "elég" nagyon figyelni és úgy kérdezni, hogy más nézőpontból is ráláss a probléma okaira, fontos részleteire. Ahogy tisztul a kép, egyre több AHA élményed, új felismerésed lesz. Kezdesz megnyugodni már nem is tűnik olyan megoldhatatlannak a helyzet. 

De hogyan is történik ez? 

Mint fentebb írtam, minden változás gátja az, hogy el sem tudjuk KÉPzelni, lehetne másKÉPpen is csinálni. A coach ezért úgy kérdez, hogy megnyitja a tudatalattid KÉPalkotó mechanizmusait ezáltal KÉPzeleted segítségével saját megoldások jönnek fel a tudatos elmédbe. A második lépcső az érzések szintje, ezért abban is segít a coach, hogy olyan megoldási utat válassz, ami csupa jó érzést ad. Ettől hirtelen tele leszel energiával, izgalommal. Ha lelki szemeid előtt már látod magad a pozitív változásban és ez csupa jó érzéssel tölt el, akkor felerősödik hited abban, hogy KÉPes vagy rá. Ezért könnyebb meglépni a változást, mert már elKÉPzelhetőnek tartod, hogy másKÉPp is lehet. Már van új KÉPed róla. Ez megnyugvást hoz számodra és az "egó" számára is, hogy az új már nem olyan veszélyes.

Szóval, ez a coaching egyik kis titka, de többet ma már nem árulhatok el....

Tudnod kell, hogy valódi áttörést csak akkor érsz el, ha a tettek mezejére lépsz. A coach nem cselekedheti, vagy élheti meg helyetted az előrelépést. A coaching technikával, a tudatalattid KÉPalkotásával megteremthetjük a biztonságos kilépés lehetőségét a problémából, úgy, hogy az "egód" ne dobja el 5 másodperc alatt. De ezt mihamarabb tettekre kell váltanod.  A közös munka, a coaching folyamat eredményessége attól függ, hogy tényleg megteszed-e a lépéseket, hogy felülírd beakadásaid és továbblendülj a vágyott irányba. 

Ez komoly munka, de nagyon működik és megéri az erőfeszítést. Mert egy jobb élet megteremtésén dolgozol! És miért, ha nem ezért érdemes.