Gondolataink hatalma

2017.08.07

"Mindaz, ami vagyunk, annak az eredménye, amit gondolunk." /Buddha/

Figyeld meg magad, mennyivel jobban érzed magad, ha jó dolgokra fordítod a figyelmedet, mint amikor a negatív dolgokon kattogsz. Csakhogy a pozitivitást sem kell erőltetni, mindenáron "akarni", mert nem mindig van annak ideje, helye. Poláris világunkban mindennek két oldala van. A lényeg, hogy jellemzően hol tartod a figyelmed, tudsz-e csak úgy örülni bárminek, akár apró dolgoknak, fel tudsz-e jönni a mélyből, meg tudod-e látni az élet napos oldalát is. Mert az is van neki. :)


Egy barátnőm, Kinga mesélt arról, hogy team coaching ülésen meg akart szabadulni egy számára negatív tulajdonságtól, a maximalizmustól. Szerinte, és környezete visszajelzései szerint maximalizmusa az évek során túl kritikussá tette, szinte megszállottja volt a tökéletesnek. Ha kapcsolataiban egy kis problémája adódott, máris rányomta a "húúú, ez így nagyon nem lesz így jó" bélyegét és sutba dobta az egészet, kilépett. Egyszerűen nem tudott szabadulni a negatív élménytől, csak arra tudott koncentrálni, legyen bármilyen apró is, így szép lassan hatalmas elefánt problémává nagyította. Emiatt több nehézsége is támadt kapcsolataiban. Önismereti útján elérkezettnek látta az időt, hogy az egyik team coaching ülésen témaként felhozza ezt az egészet, és "megszabaduljon" tőle. Szépen felirta egy papírra, és bedobta a "érzelmi szennyesbe".

És tudjátok, hogy mi történt a coachingon? Az, hogy az "érzelmi szennyest" tisztára kellett mosni. Azaz, a csoport többi tagja elmondta Kingának, hogy miért hasznos a maximalizmus, milyen előnyei vannak. Ilyeneket mondtak, mint pl...egy maximalista igényes a munkájára/önmagára, hogy törekszik jobbítani a helyzeteken, mert hajtóerőként, katalizátorként használja fel maximalizmusát, és nem elégszik meg a gyenge vagy középszerű eredményekkel, stb.... és tényleg, gondoljunk csak bele, mekkora erény ez a változtatásban, a fejlődésben, gondoljunk csak Hosszú Katinkára, vagy bármelyik élsportolóra. Valószínűleg sehol nem lennének a maximalista hozzáállás nélkül....
Kinga szembesült a maximalizmus jó és rossz oldalával, összeállt benne a kép és megértette, hogy vannak helyzetek, amelyekben szolgálja őt a maximalizmusa és van, amikor nem. Ettől teljesen felszabadult, mindennek TUDATÁBAN már sokkal jobban tudja uralni viselkedését, és nem az uralja el őt. Ahogy a puzzle darabkái helyükre kerültek, már el tudta fogadni maximalizmusát.

Érdemes néha tudatosítani, hogy a jó és a rossz csak nézőpont kérdése, hogy ezek csak gondolatok, ítéletek, látásmódok. Amelyekkel mi címkézzük fel helyzeteinket. Viszont más-más energiaszintet okoznak, az örömteli dolgok felemelnek, energetizálnak, a negatívak fáradttá, frusztrálttá tesznek. De ez az élet áramlása, a világban mindennek helye van. Talán azért, hogy megtapasztaljuk önmagunkat különböző minőségekben. A lényeg, hogy megválaszthatjuk, milyen minőségeket akarunk megélni, és ha megéltük és úgy döntünk, hogy változtatni akarunk, akkor kellő kíváncsisággal és önismerettel változtathatunk rajta. Mindig van választásunk Kedvesek, mi döntjük el minden egyes percben, hogy mit akarunk élni! Ebben segít a tudatosság fejlesztése. <3